Stres – kako ga otkloniti kupanjem

Od davnina se govori da prisutnost tople vode blagotvorno djeluje na naše tijelo.

Ali što se zapravo događa s našim tijelima u trenutku kada se uronimo u vodu, budući da se sastojimo od snopa živaca? Možemo li doista regulirati svoje emocionalno stanje kupanjem u kadi? Postoje li specifični procesi iza toga ili je to samo placebo efekt?

Odlučili smo saznati je li ublažavajući i relaksirajući učinak kupki na naše tijelo više fizička ili psihička stvar.

Povezanost tijela i uma, ili je pak pitanje napetosti mišića

Vjerojatno znate da se stres manifestira u vašem tijelu prvenstveno u obliku napetosti mišića. Pogledajte samo prosječnu osobu u nervoznoj situaciji. Njezine ruke će joj se vjerojatno stisnuti u šaku i tijelo će utrnuti, ili ako se osjeća preopterećeno, njezina će se glava spustiti, a ramena podići.

Naše tijelo reagira na naše misli, a naše misli se reflektiraju na naše tijelo. Sjajan primjer za to su glumci koji igraju depresivne uloge u filmovima, oni mogu postati istinski depresivni kroz samo držanje tijela te kroz modulaciju glasa!

S druge strane, što se događa kada se naše tijelo neočekivano opusti? Čak i kada smo nervozni, reakcija našeg uma postaje gotovo automatska! Zamislite sebe u nervoznoj situaciji. Biste li bili jednako nervozni u trenutku kada stavite svoje tijelo u udoban položaj i vaše tijelo je okruženo i opušteno toplom vodom s aromatičnim uljima?

Bez opuštanja nema mira!

Jednostavno uranjanje tijela u vodu dovoljno je da osjetimo prve znakove opuštanja u našem tijelu ali i u umu. To je zbog više temperature koja djeluje na naše mišiće, ali i do činjenice da je tijelo oslobođeno većine opterećenja koje stvara gravitacija. Topla voda djeluje na sve vrste mišićne napetosti uzrokovane stresom, od naših stopala preko trbuha pa sve do našeg vrata.

Štoviše, otvoreno držanje tijela i glava nagnuta prema gore, oslanjanje na naslon tijekom kupanja također će pozitivno utjecati na vaš um i učiniti da vam se pozitivne misli odmah počnu pojavljivati ​​u glavi.

Dodatno opuštanje i smirenje možete postići dodavanjem prirodnih ulja ružinog drveta, kadulje i bergamota u svoju kupku.

Izvrsne rezultate dobit ćete i dodavanjem magnezijeve soli u svoju kupku, koja je poznata po svojim svojstvima koji pomažu za koncentraciju, umirivanje, za kontrakcije mišića, te ujedno za otklanjanje posljedica stresa.

Optimalna temperatura vode koja će vam pomoći da se riješite napetosti je 37 stupnjeva Celzijusa, a vaša kupka bi trebala trajati oko 20 minuta.

Snižavanje tjelesne temperature – ili, kako poboljšati kvalitetu sna?

Dobar san je temelj za duševni mir.

Vjerojatno ste se zatekli kako se znojite u svojim plahtama i buljite u strop noću, ne možete zaspati tijekom nervoznih situacija u vašem životu, zar ne?
Dokazano je da topla kupka također može pružiti rješenje. Kako? Spuštanje naše tjelesne temperature ključno je za pripremu tijela za san.

Ali kakve veze ima kupka s tim? Uostalom, kupka bi nas trebala zagrijati, a ne ohladiti?

Točno, ali važno je zapamtiti da zagrijavanje tijela toplom kupkom intenzivno potiče cirkulaciju krvi, posebno u ekstremitetima tijela (rukama i stopalima). Trenutak nakon izlaska iz kupke, gdje smo podigli temperaturu našeg tijela , kroz potaknutu cirkulaciju i opuštene krvne žile, započet će intenzivan proces prijenosa topline prema vanjskoj strani našeg tijela. Upravo zbog toga se ne smijemo izlagati niskim temperaturama odmah nakon izlaska iz kupke

Izlazak iz tople kupke dovesti će do toga da će vaše tijelo sniziti ukupnu temperaturu u roku od 90 minuta nakon izlaska iz kade. To će vas natjerati da prihvatite pospanost i smirenost. Ne samo da ćete uz pomoć ovakvog tretmana brže zaspati, nego će vam se također poboljšati kvaliteta vašeg sna.

U ovom slučaju, što je temperatura kupke viša, to će njezin učinak biti jači. Govorimo o temperaturi od 38 do 42 Celzijeva stupnja.

Snižavanje krvnog tlaka – način da uhvatite svoju unutarnju opuštenost

Sigurno ste čuli frazu “nekome se opet podiže tlak”, zar ne?

Topla kupka se također povezuje sa snižavanjem krvnog tlaka. Pokušajte zamisliti situaciju u kojoj vas netko nakon tople, opuštajuće kupke pokušava izbaciti iz ravnoteže? U tom trenutku bi mu to vjerojatno bilo teško, zar ne?

Zapravo, u trenutku kada zakoračimo u toplu vodu, naše srce počinje kucati nešto brže, ali to je zbog opuštanja naših krvnih žila. Međutim, ono što slijedi je da krv u vašem tijelu ima slobodniji protok i kao rezultat toga, tlak u vašem krvožilnom sustavu pada.

Prema studiji Sveučilišta Oregon, dušikov oksid – molekula, čija razina u vašem tijelu raste kada temperatura našeg okoliša raste – je odgovoran za snižavanje krvnog tlaka.

Štoviše, proširene krvne i limfne žile pomoći će vam ukloniti kroničnu bol, te se riješiti loših tvari nakupljenih uslijed iscrpljenosti i napetosti.

Rad srca

Vjerojatno znate koliko brzo vaše srce kuca kada ste okruženi živcima.

Kupanje poboljšava rad srca gotovo jednako kao vježbanje. Međutim, to ne čini podizanjem ukupne razine stresa na tijelu, nego opuštanjem krvnih žila kao što je gore spomenuto te pumpanjem krvi u druge dijelove tijela

Takav dodatni napor nema negativnih posljedica. Naprotiv! Blago povišeni broj otkucaja srca pogodovati će vašoj općoj dobrobiti u vrijeme povećanog napora te smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ako želite poboljšati učinkovitost svog srca, optimalna temperatura vode za vas će biti 35 stupnjeva Celzija

Živčani sustav

Cjelokupna opuštenost vašeg tijela u konačnici će se pretočiti u zdravlje vašeg živčanog sustava. Kada su vaši mišići opušteni i vaša krv slobodno teče kroz tijelo, vaš um prestaje slati nervozne signale.

Topla kupka uzrokuje smirivanje vašeg živčanog sustava općenito, smanjujući tako osjećaj stresa ali i tjeskobe u vama.

Teško je biti razdražljiv kada je vaše tijelo okruženo intenzivnom opuštenošću, zar ne?

Ako želite ublažiti napetost i smiriti vaš živčani sustav, pripremite kupku s ionima broma i jodom.

Tišina

Mir i tišina je luksuz koji si ponekad možete priuštiti samo u kupaonici. Kako se tada osjećate?

Zamislite kantu zamućene vode. Ne vidite ništa kroz nju, zar ne? Pogotovo ako je protresete. Ali kada kantu ne dirate neko vrijeme, mulj se slegne i voda postaje bistra.

Potpuno ista stvar se događa s vašim mislima! Kada ste stalno u pokretu i netko stalno želi nešto od vas, teško vam je sastaviti svoje misli. Ali kada se maknete od gužve i smetnji na trenutak dok vaša podsvijest počinje raditi povećanom brzinom i predlaže vam rješenja i to jedno po jedno.

Kažu da je tišina majka mnogih izvanrednih ideja. Nebrojeni uspješni ljudi kažu da su upravo kupajući se u kadi došli do svojih revolucionarnih ideja. Osim osjećaja duboke opuštenosti koju pruža kupka, u kupaonici ćete imati vremena biti nasamo sa sobom neko vrijeme. Upravo to je trenutak kada vam na pamet počinju padati samo najbolja rješenja.

Sažetak

U današnje vrijeme nije teško doći doživjeti stresne situacije. Ono što međutim ne znamo, je činjenica koliko je zapravo jednostavno sebi pružiti trenutak utjehe. Kupka nije samo stvar opuštanja te nagrada za iscrpljujući dan. Ona je također put do mentalnog zdravlja, boljeg sna i dugovječnosti.

Item added to cart.
0 items -
Kupite kadu ili umivaonik i vratite do 100 €!
Sviđa li vam se kada ili umivaonik koje ste kupili u našoj trgovini? Vraćamo vam čak 100 €! Pročitajte pravila promocije.